Nawet 90% populacji mieszkańców wysp,
mających problemy z cukrzycą, nie stosuje zrównoważonej diety.
Koordynator ds. chorób niezakaźnych, Shar Kebbi, oświadczył, iż badania przeprowadzone przez British Medical Journal, łączące zwiększone spożycie białego ryżu z podniesieniem zachorowalności na cukrzycę, nie są niczym zaskakującym. Powodem, dla którego spożycie białego ryżu wśród mieszkańców wzrasta, jego niska cena. Tylko nieliczni mogą pozwolić sobie na jego brązową odmianę.
Pan Kebbi dodaje także, że większość ludzi ignoruje ostrzeżenia zdrowotne i nie zmienia swoich nawyków żywieniowych, aż do momentu, gdy stanie się poważnie chora: „Ludzie lubią jeść dużo ryżu i mięsa, ale nie umieszczają w swoich posiłkach warzyw czy owoców. Po takich obfitych posiłkach nie podejmują wysiłku fizycznego. Idą spać i to wszystko. Lubią jeździć samochodami, oglądać telewizję, to właśnie ich styl życia”.
To, co naprawdę może niepokoić, to fakt, iż nawet u młodych ludzi mogą pojawić się objawy cukrzycy.
Koordynator ds. chorób niezakaźnych, Shar Kebbi, oświadczył, iż badania przeprowadzone przez British Medical Journal, łączące zwiększone spożycie białego ryżu z podniesieniem zachorowalności na cukrzycę, nie są niczym zaskakującym. Powodem, dla którego spożycie białego ryżu wśród mieszkańców wzrasta, jego niska cena. Tylko nieliczni mogą pozwolić sobie na jego brązową odmianę.
Pan Kebbi dodaje także, że większość ludzi ignoruje ostrzeżenia zdrowotne i nie zmienia swoich nawyków żywieniowych, aż do momentu, gdy stanie się poważnie chora: „Ludzie lubią jeść dużo ryżu i mięsa, ale nie umieszczają w swoich posiłkach warzyw czy owoców. Po takich obfitych posiłkach nie podejmują wysiłku fizycznego. Idą spać i to wszystko. Lubią jeździć samochodami, oglądać telewizję, to właśnie ich styl życia”.
To, co naprawdę może niepokoić, to fakt, iż nawet u młodych ludzi mogą pojawić się objawy cukrzycy.
Źródło: Radio New
Zealand 15.04.12.
Piotr Sosiński