Witamy na blogu Towarzystwa Naukowego Australii, Nowej Zelandii i Oceanii, działającego w Krakowie od 2008 r. Tutaj dowiecie się o najnowszych inicjatywach dotyczących południowego Pacyfiku, jakie mają miejsce w Polsce i na świecie, tutaj także znajdują się informacje o bieżących wydarzeniach na Antypodach. Zachęcamy do nadsyłania informacji, które Waszym zdaniem powinny się tutaj znaleźć!

środa, 20 lutego 2013

Zagrożona żywność w Australii



Żywność sprowadzana z Chin do Australii, głównie mięso, jest w dużej mierze zakażona tzw. superbakteriami z nadmiernie stosowanych podczas produkcji antybiotyków. Przez to, jak wynika z badań laboratoryjnych, osoby zjadające taką żywność uodparniają się na wszelkie antybiotyki. Co gorsza, nawet zaprzestając sprowadzania mięsa, nie ma pewności, że woda używana do jego produkcji nie przedostaje się do gleb, gdzie rosną importowane także do Australii warzywa. „Na razie nie mamy żadnych metod umożliwiających sprawdzanie produktów. Co z tego, że my mamy ostre przepisy, jeśli Chiny takowych nie posiadają?” – komentuje profesor Peter Collignon, specjalista chorób zakaźnych z Narodowego Uniwersytetu w Australii.

Weronika Jakubczyk